Friday, February 5, 2016

Pilotenbril 

Tom Cruise als Aviator in Top Gun
Je kent ze wel, de pilotenbril van een bekende Nederlandse Prins die ook van vliegen hield, of van de film Top Gun met Tom Cruise. De pilotenbril heeft iets stoers, militairs en autoritairs, vooral de pilotenbril met spiegelglazen.

Het is niet zo vreemd dat de pilotenbril met het leger wordt geassiocieerd. De pilotenbril, ook wel Aviator Sunglasses genoemd, werd in 1936 gemaakt voor piloten van het leger zodat de zon niet in hun ogen zou schijnen.

Generaal Douglas MacArthur
met zijn pilotenbril
De Aviator zonnebril, oftewel de pilotenbril, werd voor het eerst gedragen door Generaal Douglas MacArthur tijdens zijn landing op de Philipijnen in de Tweede Wereldoorlog en er diverse foto's van hem gemaakt zijn. Het Franse leger nam daarna ook de typisch gevormde zonnebril in dienst.

Er zijn sinds de originele fabrikant van de pilotenbrillen (Baush & Lomb) diverse merken waarvan de meest bekende de Ray-Ban is. De Ray-Ban Aviator Sunglasses zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Mede dankzij talloze filmsterren maar ook door het tijdloze klassieke druppelvormige ontwerp.

In de jaren negentig had de pilotenbril even te lijden onder de anti-jaren-tachtig mode en de RayBan fabriek ging bijna kopje onder. Gelukkig was daar het Italiaanse zonnebrillen imperium Luxottica dat voor heel veel modehuizen luxe mode zonnebrillen maakt. Zij namen ook de pilotenbril van Ray-Ban onder hun vleugels en door de kwajongens serie Jackass werd de bril weer populair.

Bekijk de Aviator Ray-Ban Pilotenbril op Tom's neus in Top Gun
De Ray-Ban Aviator Pilotenbril is tegenwoordig gewoon online te koop. De Ray-Ban pilotenbril is door zijn reputatie merknaam duurder dan de pilotenbrillen van minder bekende merken, maar als je voor echt gaat is dit je bril:

Ray-Ban Pilotenbril
Pilotenbril van Ray-Ban online kopen 
Een pilotenbril met zilverkleurig of mat-zilverkleurig frame en blauwe glazen is al voor iets meer dan een tientje online te koop.
Pilotenbril online kopen
Pilotenbril met blauwe glazen
Wil je echt de show stelen in 2016, neem dan een houten zonnebril als pilotenbril. Deze blijft drijven mocht je onverhoopt uit je vliegtuigje vallen.
houten zonnebril
Houten zonnebril als pilotenbril 
Zo zie je maar; welke pilotenbril je ook neemt als zonnebril, je kan ermee voor de dag komen. Wist je trouwens dat er ook een piloten nachtbril bestaat?
Piloten nachtbril